Home » Articles » Екскурзии » Екскурзия "Лондон - Европейска панорама" с "Бохемия"

Страсбург

Тръгнахме от Залцбург рано сутринта, за да пропътуваме цяла Германия и да се озовем след обед в града, който през девети век вече бил известен на всички местни с името Страсбург. Това название е немско и буквално означава "място на пресичане на пътища", оттам "Градът на пътищата". 

Сайтът "Куфар" ми даде чудесна идея как да структурирам пътеписите си и от тях копирам някои интересни факти за Страсбург:

По отношение на географията:

Страсбург е разположен на левия бряг на Рейн, на границата с Германия. През града минава река Ил, преди да се влее в Рейн. Тя оформя историческия Голям остров (Grande Île) – част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Със системи от канали е свързана с канала Рейн-Рона, който прави възможна връзката между Северно море и Средиземноморието, и с канала Марна-Рейн (речен транспорт до Париж).
Специфичното местоположение на града между две планини – Вогезите / Вожите (на запад) и Шварцвалд (на изток) – спира въздушните течения и години наред е способствало Страсбург да бъде един от най-замърсените френски градове. Днес благодарение на редица мерки по реорганизирането на транспорта, а и на отпадането на доста предприятия от тежката промишленост и на двата бряга на Рейн, екологочните рискове са чувствително намалени.

Във връзка с историята:

Градът бил основан, като военен пост, още по времето на Нерон Клавдий Друз през Античността. Латинското му име било Argentoratum, затова тогава градът бил наричан Argentina. Името на града било споменато за първи път през 12 година пр.Хр., затова през 1988 Страсбург празнува две хиляди години от създаването си. В местния археологически музей може да се видят първите следи от човешко присъствие тук отпреди 600 000 години. По-късно на това място възниква келтското селище Аргенторати, което съществува до идването на римляните тук през 58 г. пр.н.е. В продължение на четири века Рим удържа с променлив успех тази своя територия в битки с алеманите. През 451 г. селището е напълно унищожено от Атила. Възстановен е от франките през 496 г. вече под ново име – Стратебургум и може да се каже, че оттогава започва официалната му „градска“ и „християнска“ история. През 842 г. тук са произнесени знаменитите Страсбургски клетви – договор между Шарл Плешиви и Лудвиг Немски срещу брат им Лотар, който очертава политическите граници на Западна Европа за векове напред.
Следват повече от 1000 бурни години на войни (включително и религиозни), през които градът сменя многократно националната си принадлежност, но това са години и на съзидание и утвърждаване като значителен финансов, търговски и културен център. Страсбург е бил люлка на хуманизма и един от бастионите на Реформацията. Тук Гутенберг разработва идеята си за печатарска преса, която прави една от най-големите революции в историята на човечеството. Тук Гьоте прекарва едни от най-важните години в живота си – студентските.

Първата гледка, която видяхме още на магистралата преди да влезем в града беше внушителния стадион. Настанихме се в хотела и веднага тръгнахме да разглеждаме красивия Страсбург.

Първата ни цел беше катедралата "Нотр Дам дьо Страсбург" - внушителна красива дантела от червеникавокафяв пясъчник, която се намира в историческия център на града. Тя е сред най-големите постройки в християнския свят и едно от най-архитектурно хармоничните готически здания, оцелели от Средновековието. 

Строежът ѝ започва през 1015 г. върху основите на стар римски храм. Вследствие на пожар през 12-ти век е унищожена голяма част от оригиналната постройка, изградена в характерен романски стил. Катедралата е издигната отново в периода от 1176 г. до 1439 г., във време, когато в Елзаската провинция навлиза готическия архитектурен стил, в съответствие с който е издигнат и този шедьовър.

Когато е завършена през 1439 г., нейният тънък като дантела ажурен 142-метров шпил я прави най-високата сграда в християнския свят (тя все още е класирана като най-високата сграда, датираща от Средновековието). Днес над целия град се откроява катедралната кула, завършваща с двоен кръст. Ясно се забелязва, че е логично катедралата да има две кули. Песъчливото място, на което е построена, е причината още при строежа храмът за безопасност да остане „недовършен“ и само с една кула. 

От първоначалната постройка на църквата са запазени двете женски статуи, символизиращи Църквата и Синагогата и показващи триумфа на християнството и отстъплението на юдеизма. Над 200 години е най-високата сграда в света – от 1625 г. до 1847 г., което кара Виктор Юго да я описва като „грандиозно и изящно чудо”.

Реформацията оставя своя отпечатък върху „Нотр Дам” като я превръща в протестантски храм, но когато Страсбург е присъединен към Франция през 1681 г. тя отново си възвръща католическия характер.

Известна е с астрономическия си часовник, който освен времето, отчита и движението на планетите. Всеки ден точно в 12:30 часа той слага началото на парад от страховити алегорични фигури, възпроизвеждащи Страстите Христови.

Заслужаващи внимание са витражите, някои датиращи от ХІІ в. и орган от 1620 г.

Не може да не обърнем внимание и на богато украсения кръщелен купол от 1443 г., скулптурите на Христос, гоблена „Животът на Мария” от 17 век.

За да усетите атмосферата в Страсбург и в катедралата, можете да изгледате краткото видео, което ще ви пренесе в града на щъркелите:Историческият център на Страсбург е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Средновековната архитектура там е уникална.

В готическата църква "Свети Тома" се намира орган, изработен от Готфрид Зилберман, на който е свирил Волфганг Амадеус Моцарт. В църквата Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant има крипта от XVII век и части от параклис от XI век. Има също здания, изпълнени в различни архитектурни стилове – неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германски ренесанс и др. За сравнително малкия си размер за град броя и разновидността на музеите е изумителен. Разнообразието и очарованието на забележителностите нямат край. За любителите на природата има доста паркове.

Омаяни от величието на катедралата и на път към живописния квартал "Малка Франция", посетихме площад, използван в миналото като пазар за билки и подправки, на който се издига паметника на Йохан Гутенберг – създателят на съвременната печатна преса. Гутенберг, макар и роден в Майнц, е прекарал 20 години от живота си в Страсбург и именно тук е усъвършенствал своята машина през 1436 -1437 г. Централната статуя е дело на Давид Д`Анжер от 1840 г., а по страничните барелефи са изобразени ползите, които това откритие допринася за човечеството. На този площад се намира и сградата на старото кметство на града – сега Търговска камара, призната за един от най-красивите ренесансови образци в Страсбург.

"Оловото е променило света повече от златото и повече от оловото в пушката, го е променило оловото в печатарската наборна кутия."
Георг Кристоф Лихтенберг

Искам да благодаря от все сърце и душа на Йохан Гутенберг - възползвам се от откритието му от дете и ще продължа да го правя винаги! Четенето на книги си остава сред най-любимите ми занимания! Горещо го препоръчвам!

 На мястото, където река Ил се разделя на пет ръкава се намира най-живописният квартал на Страсбург - “Малка Франция”. Очароваха ме малките криволичещи улички, къщите с дървена конструкция и с много цветя. Старинните къщи са в типичен баварски стил.

 През 16 в. тук се заселват мелничари и кожари, тъй като тяхната индустрия изисква големи количества вода. Постепенно кварталът се разраства, като същевременно придобива характерния за града архитектурен облик. Типични за страсбургските работилници са дърворезбите и еркерите, които и до днес придават на района неповторима атмосфера и дух. На покрива на повечето къщи тук забелязахме дървени колела. Слагат се с цел подпомагане на гнезденето на щъркели в района и наистина през пролетта много щъркели строят гнездата си върху тях. Сувенирите в Страсбург бяха с изобразени щъркели. Освен град на пътища, Страсбург остана в съзнанието ми и като град на щъркели.

В сърцето на „Малката Франция" се намират така наречените Ponts Couverts– покрити мостове, които днес вече не са покрити и отбранителни кули, издигнати в миналото като защитна бариера към пристанището на града.

Името „Малката Франция" е дадено на квартала от старите му немски жители не по архитектурни причини, а заради многото проститутки. Проституцията била известна в Германия като "Френска работа". Когато войниците на Франсоа I донесли в града сифилиса, те се лекували от "френското зло" в болницата на квартала.

Нощният Страсбург, красиво осветен и отразяващ се във водите на река Ил, предполага за романтични разходки с лодка. Има корабчета, с които се правят панорамни обиколки за туристи из каналите на стария квартал, където могат да се видят шлюзовете и да се разгледат сградите, които са дали на Страсбург името на втората столица на Обединена Европа. 

  По-известните институции, които дърпат конците на Европа – сградите на Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека са една до друга, а разположението им по бреговете на Ил прави мястото много приятно за разходка. В непосредствена близост е най-популярният парк тук – Оранжри (Оrangerie), където има и симпатичен зоопарк.

Нямах време за рзходки във всички паркове в Страсбург, които си имат своята красота и интересни ландшафтни решения. Оставих за следващия път парк Пурталес (parc de Pourtalès), който се намира в североизточния край на града. Там може да се видят аброригените на Пиньон, прикрити в короните на дърветата и други творби на съвременни скулптори. От тук започва една истинска рейнска гора - гората Робертсо (La forêt de la Robertsau), в която има алеи за разходки.

Кухня
Има поговорка – „Германската храна е в голямо количество, но не е вкусна; френската е вкусна, но е малко; алзаската е и вкусна, и в изобилие“

Ще отбележим само три от по-известните специалитети на алзаската трапеза:

  • Шукрут – това е вид зеле (запазена марка за произход), ферментирало по естествен начин и киснато в бяло вино (задължително от региона), поднасяно с 3 вида месо и картофи
  • Тарт фламбе – най-общо казано това ястие е нещо като алзаска пица
  • Алзаските вина – не може да не опитате поне едно от 53-те местни вина, все пак Алзас е един от големите винопроизводителни региони. Преобладават белите (мускат, гевюрцтраминер и ризлинг)

Предлагам ви още едно кратко видео, което ще ви покаже в действие красотата на Страсбург, която статичните снимки не са успели:

 

Category: Екскурзия "Лондон - Европейска панорама" с "Бохемия" | Added by: mirabelcheva (2017-07-27)
Views: 175 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar