Home » Articles » Спорт, за да се чувстваме заредени с енергия

Каланетика

 

Интензивната гимнастика, носеща нейното име, е измислена за хора, които нямат време. Подобряването на формата и разхубавяването се проявяват светкавично. След два часа занимания тази гимнастика вече оказва дълбок ефект, а след още шест часа не можеш да повярваш на очите си - коремът става по-плосък, бедрата по-стройни, дупето - стегнато, а талията - по-тънка. -Ужасните възглавнички от тлъстини, дори и най-противните по корема и бедрата, се стапят от нея. 
Откриването на каланетиката за създателката й е било стратегия на оцеляване.

В това се състои основната разлика между каланетиката и другите гимнастически програми: отделните части на тялото понякога се преместват само на сантиметри, движенията плавно, без тласъци преминават от едно в друго. Амплитудата им е ограничена, но за сметка на това те се повтарят много пъти. Целта на метода не е натрупване на мускули, а разхлабване и укрепване на дълбоко лежащата мускулатура на ръцете, краката, ханша, бедрата и корема, при това без никакво натоварване на свръзките и ставите. Тялото просто се моделира наново.

Да направим кратък преглед на най- важното в каланетиката:

Кое прави каланетиката по-ефикасна от другите фитнес-програми?
 

 • При каланетиката всяко упражнение е насочено към определена част на тялото - ханша, бедрата, талията. Чрез точно определени движения, които понякога се повтарят до 100 пъти, се въздейства върху дълбоката мускулатура. При това се натоварват не отделни мускули, а цели групи от мускули.


Защо чрез каланетика могат да се коригират недостатъци във фигурата?
 

 • С този метод не се натрупва мускулна маса, а целенасочено се укрепва дълбоко разположената мускулатура. Въздейства се пряко върху проблемните зони. Освен това се отстраняват излишните мастни клетки.


Кога могат да се видят първите успехи? 
 

 • Видим резултат настъпва след 2 до 7 часа занимания. 
  Ще бъдете учудени от промените във фигурата ви. В началото може би няма да отслабнете на килограми, но полите и панталоните ще ви станат по-широки. Обяснението е логично - килограм мускули и килограм мазнина са равни като тегло, но мазнината има много по-голям обем.


Редовно ли трябва да се провеждат заниманията? 
 

 • Два часа седмично са достатъчни. Когато упражненията се усвоят перфектно и се доближите до идеалната фигура, вече можете да се ограничите с един час седмично плюс четири пъти седмично по 15 мин. по кратката програма. Възможно е и разпределение на още по-къси занимания: по 5 мин. сутрин, обед и вечер.


Напълно безвредни ли са упражненията?
 

 • Каланетиката е била замислена като метод за хора, имащи проблеми с гръбнака. 
  Отделните упражнения са меки, въздействието им се дължи само на точността в движението. Няма тласъци, всеки сам определя темпото, може да прави почивки по своя преценка. Все пак в началото ще има мускулна треска.


Подходяща ли е програмата за всеки? 
 

 • Да, каланетиката е подходяща дори за доста възрастни хора. Всички, включително и тези, които са напълно схванати, ще се научат да контролират тялото си, макар и с известни усилия в началото. 
  Но, внимание! Не се насилвайте! Ако балетната щанга е твърде висока за вас, можете да използвате по-нисък стол. За бременни в първите три месеца са забранени всички упражнения за корема.


Необходимо ли е всеки цикъл да се завършва?
 

 • Да. Който мисли да стопи по най-бърз начин бричовете си и смята, че са му необходими само съответните упражнения за краката и ханша, дълбоко се заблуждава. Защото програмата действа комплексно, а тренировката на дълбоко разположените мускулни групи действа като верижна реакция: един след друг се засилват мускулите, подобрява се стойката, опъва се и кожата. Всичко това не може да се постигне само за една отделна част на тялото.


Какво се прави, ако силите ни напуснат преди края на цикъла? 
 

 • Напълно нетренираните следва да разпределят комплекса упражнения и да го изпълняват в продължение на няколко дни - всеки ден по 15 мин. Правете отделните упражнения с по-малко повторения, но се старайте да не пропускате нито едно. Тези, които спортуват, също трябва да внимават, защото каланетиката натоварва съвсем различни от обичайните мускулни групи. Затова в началото правете малки почивки, разхлабвайте мускулатурата, после натоварвайте равномерно двете половини на тялото.


Защо е забранен музикалният съпровод? 
 

 • Нищо не трябва да отклонява вниманието от упражненията. 
  При силна и ритмична музика тялото се движи непроизволно в такт и се губи контрол над движението.


Необходими ли са специални уреди? 
 

 • За краката, ханша и бедрата би било добре да се разполага с балетна щанга. Но не всички я имат. Същата работа могат да свършат една тежка маса, гърбът на кушетка или бюро.


Програмата съпроводена ли е с диета? 
 

 • Не. Но, разбира се, естествено здравословното хранене с малко мазнини, много витамини и баластни вещества се отразява добре на всяка фигура Ала и без диета каланетиката така ще повлия на фигурата ви, че ще но си те дрехи с два размер; по-малки.


Необходимо ли е специална техника на дишане при изпълнение на упражненията?
 

 • Не, Калан Пинкни изхожда от това че тялото най-добре чувствува как да се снабдява, с кислород.


Могат ли и мъжете да подобрят фигурата си чрез каланетика? 
 

 • Да, но мъжете имат по-малко мастни клетки в подкожните тъкани. Затова при тях резултатите не с така драстични, както при повечето жени.

От сайта: https://dieti.rozali.com/kalanetika/p173.html

Category: Спорт, за да се чувстваме заредени с енергия | Added by: mirabelcheva (2017-07-24)
Views: 88 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar