Home » Articles » Спорт, за да се чувстваме заредени с енергия

Водна гимнастика и плуване

Предимствата на водната аеробика са:

  • не натоварва дейността на сърцето, а го укрепва и спомага за увеличения приток на кислород,
  • тонизира мускулатурата, оформя цялото тяло,
  • подходяща е за хора с травми — болки в кръста, дископатиидискови хернии, контузии в крайниците. Упражненията се съобразяват в зависимост от проблема.
  • щади ставите, защото до 80% от теглото на индивида се поема от водата,
  • няма риск от получаване на контузии, рядко срещани са мускулните трески,
  • водата масажира кожата.

Водната аеробика се препоръчва за хора с разширени вени, гръбначни изкривявания, слаба мускулатура и застоявания. Може да се изпълнява от бременни — от началото до самия край на бременността. Упражненията не натоварват кръстно-поясната и коремната област, предназначени са за: крака (квадрицепси, вътрешнна част, задна част на бедрата, прасци); глутеуси; ръце — бицепстрицепс, рамена; гръб.

Разновидност на аквааеробиката е водната каланетика — комплекс от стягащи упражнения за проблемните зони — ханшбедракорем. Може да се изпълнява в отделна тренировка или в комбинация с водната аеробика.

Една тренировка продължава обикновено 60 минути и включва загрявка, същинска аеробна част, в която се редуват периоди на вдигане и намаляване на пулса (интервално кардио), и разгрявка.

За човека не е особено трудно да се задържи над водата. Хората, които имат ниско количество мазнини и висок център на тежестта, са по-затруднени със задържането на повърхността на водата. Поради тази причина, значително по улеснено е плуването в морските водни басейни (поради тяхната соленост) отколкото в езера и басейни, където водата е сладководна. Плуването при човека изисква движения и на четирите крайника. Причината за голям процент от броя на удавените се дължи на паника. Състезателното плуване се появява в края на 19-ти век и постепенно се оформят 4 стила на плуване и 18 състезателни дисциплини при жените и мъжете (общо 36).

От https://bg.wikipedia.org/wiki

Category: Спорт, за да се чувстваме заредени с енергия | Added by: mirabelcheva (2017-07-24)
Views: 77 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar