Home » Articles » Здравословно хранене, за да живеем дълго и щастливо - без болести

Що е то пескетарианство

“Пескетарианство” е малко странна и неособено позната дума в българския език. Срещнах я, когато в интернет търсех определение на хранителния режим, към който реших да се придържам (поне за известно време) – изключващ свинското, телешкото, агнешкото и пилешкото месо, но съдържащ риба и морски дарове.

Първоначално ми се струваше, че след като вече не ям месо, а само риба, значи съм вегетарианец. Оказа се обаче, че някои вегетарианци са чувствителни, когато хора, които се хранят с риба и морски дарове също се определят като вегетарианци, тъй като за тях рибата също е месо (а не е зеленчук, например). Вегетарианството означава твърдо да не се консумира месо – всякакво, в т.ч. и риба. Доколкото успях да разбера, Вегетарианското общество (основано още през 1847г.) официално не приема пескетарианството за вегетарианска диета.

Тогава? Как се нарича хранителният режим, при който човек все пак яде риба?

Започнах да търся информация по темата. Така открих термина “пескетарианство”и съгласно него, в настоящия момент моя милост е пескетарианец.

Какво е пескетарианец и пескетарианство?

Пескетарианец, съгласно речника Merriam Webster е човек, който яде риба, без месо. Произходът на думата е от 1993г., т.е. сравнително отскоро.

Съответно, пескетарианството е хранителен режим, в който се приемат риба и морски дарове, без месо. Пескетарианската диета включва също зеленчуци, плодове, ядки, семена, варива, яйца и млечни продукти.

Счита се, че произходът на термина “пескетарианец” е от комбинацията на две думи – от италианската дума “pesce” (риба) и от английската дума “vegetarian” (вегетарианец).

Сравнение с други диети

Уикипедия споменава, че пескетарианството е сходно с много традиционни хранителни режими, с акцент върху рибата, както и върху плодовете, зеленчуците и семената. Морските нации се хранят по подобен начин и в най-общ план у нас той е придобил популярност като “Средиземноморска диета”, по аналогия с държави като Италия, Франция, Испания, Гърция и др., въпреки, че близки са хранителните навици и на народи от Азия, Северна Европа или Карибския басейн. Всички тези народи също така консумират и месо, но то не е основна част от менюто.

Една от основните причини за изповядване на пескетарианството са научните открития за вредата от червеното месо. Известно е, че в червеното месо преобладават т.нар. “наситени мазнини”, които повишават “лошия” холестерол в кръвта и могат да предизвикат проблеми със сърдечно-съдовата система. В същото време, известни са полезните качества на рибата и морските дарове – храни, богати на протеини, аминокиселини, витамини.

Известни личности – пескетарианци

Ето някои известни личности, които са или са били пескетарианци:

  • Бриджит Бардо
  • Трейси Чапмън
  • Тед Дансън
  • Дейвид Духовни
  • Стив Джобс
  • Дани Миноуг
  • Испанската кралица София
  • Хауърд Стърн

Какво по-точно е да си пескетарианец?

Личният ми опит сочи, че да си пескетарианец е много приятно. През цялата седмица се храня основно със зеленчуци, плодове, ядки, като по този параграф съм почти вегетарианец, но 2 пъти седмично в менюто ми има риба – скумрия, пъстърва, сьомга, трицона, хек, миди или др. По начин на хранене, хранителният ми режим наподобява в силна степен диетата на остров Крит, което е нормално, доколкото диетата на остров Крит е нещо като родоначалник на средиземноморската диета, за която е присъща консумацията на риба и морски дарове.

Виж едно видео, което изготвих преди време за книгата “Диетата на остров Крит”, тъй като ако темата за пескетарианството ти е интересна, тази книга ще ти бъде много полезна и приятна за прочит:

Интересна ми беше реакцията на околните (главно семейството ми), когато спрях да ям месо. Разделиха се на две основни групи. Част от тях подкрепят подобен стил на хранене, друга част го отричат. “Е какво сега, няма ли да си хапнеш тези две чудесни шишчета, които ти приготвих за обяд?!”, не спираше да се чуди баща ми наскоро.

Тъй като готвя у дома и съм лично ангажиран с пазаруването и подбора на продукти, гледам да не налагам пескетарианската си диета на останалите. Децата харесват рибата и се хранят с нея, когато тя присъства и в моето меню, но епизодично похапват това-онова и от някои месни продукти.

Автор: Тодор Христов от сайта му "Проба грешка"

Само ще добавя, че в Свищов, където съм родена и живях до 18-годишна възраст, в семейството ни се ядеше предимно риба. Сладководна или черноморска - рибата присъстваше на нашата трапеза постоянно. В раздела рецепти ще споделя любимите ми ястия с риба като почти всички рецепти са от моите майка, баба и прабаба.

Category: Здравословно хранене, за да живеем дълго и щастливо - без болести | Added by: mirabelcheva (2017-07-24)
Views: 86 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar